Såhär gör du egen hemmagjord falafel

Följ våra recept för att göra egen hemmagjord falafel. Det är inte så svårt som man kan tro. Ta del av något av våra andra recept för att få inspiration på vad man kan servera till falafel.

Klassisk falafel med kikärtor

Det har blivit allt vanligare att äta vegetarisk kost, och det tror vi är en bakomliggande orsak till att falafeln blivit ännu populärare på senare tid. Vår klassiska falafel med kikärtor är dessutom helt vegansk.

Ingredienser

  • 8 dl kokta kikärtor
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1,5 l vegetabilisk olja
  • 1 dl ströbröd
  • 1 lök (gul)
  • 4 msk vetemjöl/kikärtsmjöl
  • 4 msk hackad persilja
  • 3 tsk spiskummin
  • 1 tsk sesampasta
  • 1 tsk salt
  • ½ tsk cayennepeppar

Tillagning

  • Lägg kokta och kalla kikärtor i en skål tillsammans med pressad vitlök och salt.
  • Mosa alla ingredienser med en stavmixer. Blanda i mjöl och arbeta med degen tills den blivit tjock och går att forma till fasta bullar.
  • Blanda i finhackad lök, spiskummin, cayennepeppar, sesampasta och hackad bladpersilja.
  • Smaka av degen och salta om det behövs
  • Rulla 20–24 bollar, ungefär lika stora som golfbollar. Rulla bollarna i ströbröd och lägg dem på en bricka eller plåt.
  • Värm oljan till 180 grader. Använder termometer för att kunna justera temperaturen under tiden som du friterar.
  • Börja med att fritera en liten bit. Den bör bli brun på någon minut.
  • Fritera ca 4 bollar i taget. Fritera i ca 3–4 minuter.
  • Ta upp bollarna med hålslev när de är klara.
  • Lägg på en tallrik med lite hushållspapper i botten, som ska suga upp överflödigt fett.
  • Nu är dina falaflar färdiga att serveras!
  • Här kan du få tips på vad du kan servera till din falafel.

Grönsaksfalafel – falafel med grönsaker

Det finns många olika sätt att göra falafel på, och det blir till exempel väldigt gott när man gör falafel med grönsaker av olika slag. I det här receptet har vi gjort grönsaksfalafel på blomkål och broccoli. Observera att det här receptet på falafel med grönsaker inte är veganskt.

Ingredienser

  • ½ broccoli
  • ½ blomkål
  • 1 ½ dl kikärtsmjöl
  • 2 tsk spiskummin
  • 2 cm riven ingefära
  • 1 ägg
  • 1 msk fiberhusk
  • 1 tsk chilipulver
  • 1 tsk örtsalt
  • 1 tsk timjan
  • Kokosolja att steka i

Tillagning

  • Riv blomkål och broccoli på ett rivjärn
  • Häll av vätska om det är nödvändigt
  • Blanda alla torra ingredienser. Häll över blomkålen och broccolin tillsammans med ingefära och ägg.
  • Blanda allt noggrant och låt det stå i 3–4 minuter
  • Forma till runda bollar och stek i kokosolja tills falafeln fått färg och en krispig yta.
  • Servera som en falafelsallad eller med hummus, som är supergott till falafel i alla dess former!