Recept med falafel

Här är ett recept på en relativt stor sats falafel och ett par såser. Att ha olika såser är förstås lite overkill, men det kan vara mycket populärt bland gästerna att få välja mellan olika såser.

Falafelbollarna

Ingredienser:

  • 1 kg kikärtor
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 1 gul lök
  • ½ purjolök
  • 2 dl persilja
  • (koriander)
  • 2 msk salt
  • 1 matsked spiskummin
  • matolja

Blötlägg kikärtorna i ljummet vatten i 8 timmar, eller över natten. Skölj kikärtorna i kallt vatten och mixa med vitlök, lök och purjolök. Kör med stavmixer eller annan hushållsapparat till en ganska stadig smet, kikärtorna ska inte vara fullständigt släta men alltjämt krossade. Smaka av med persilja, koriander, spiskummin och salt. Forma röran till bollar och värm upp matoljan i en kastrull eller fritös.

Bollarna, eller biffarna (för den som föredrar denna form), ska nu friteras i oljan tills de blir gyllenbruna. Här finns det många preferenser – en del vill ha knapriga, välgräddade bollar eller biffar, medan andra vill ha mjuka, saftiga bollar. Du som är kock ska självklart följa ditt eget tycke och smak, om du inte särskilt vill tillfredsställa en speciell gäst vars preferens du redan känner till. Ett alternativ är att fritera eller steka på ett sådant sätt att falafelbollarna gräddas i en färgskala från ljusbrunt till mörkbrunt, så att allas preferenser tillgodoses, upplagda på ett fat i en färgskala gör att succén är ofrånkomlig.

Sås 1 (Med Tahini)

Ingredienser:

  • 1 msk tahini
  • 0,5 dl färskpressad citron
  • ½- 1 röd chili
  • 2 dl matlagningsyoghurt
  • persilja
  • koriander
  • salt & peppar

Blanda ihop tahini, matlagningsyoghurt och smaka av med citron, chili, persilja, koriander, salt och peppar.

Sås 2: (Med Hummus)

Ingredienser:

  • 3 dl kokta kikärtor (eventuellt på burk)
  • 1,5 dl olja (gärna olivolja)
  • citron
  • spiskummin
  • chili
  • salt & peppar

Blanda ihop kikärtor, olja och smaka av med citron, spiskummin, chili, salt och peppar.

Lägg upp falafeln på ett fat och ha såserna bredvid. Servera med pitabröd, tomat, picklad rödlök och gurka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>